Historie

Ons kerkgebouw

De Paaskerk werd op 2 april 1966 door de Nederlandse Hervormde Gemeente te Oss in gebruik genomen. De oude kerk werd verkocht en afgebroken. Op deze locatie aan het Walplein werd hierna een groot winkelpand gebouwd.

Ons huidige gebouw staat aan de Wethouder Van Eschstraat 165. Het meest in het oog springend is de vorm: het grondplan lijkt op een halve okkernoot, waarvan driekwart is overdekt. De buitenmuur van de kerkzaal loopt als het ware buiten door en omsluit een binnenplaats. Men komt eerst in een wijde cirkel van buiten naar binnen en wordt dan langs die buitenmuur, door de binnenplaats, weer naar buiten geleid. Dat legt de nadruk op de kerk als centrum van inkeer.

De toren is ook in de kerk te zien als trappenhuis en zet zich voort in een constructie van roestvrij staal met een klokkenstoel. De twaalf in lengte ongelijke buizen van de toren doen denken aan orgelpijpen en zijn zo het symbool van een lofzang tot Gods eer. Het getal verwijst naar de twaalf apostelen.

Het voormalige gereformeerde kerkgebouw staat nog steeds aan de Burgemeester Van den Elzenlaan. In 1978 is het verkocht. Van de gelden die hierdoor vrijkwamen is in 1978 het gemeenschapshuis De Pinksterterp gebouwd.

 

terug